Multi dintre pacienti sunt in dilema atunci cand le prezint posibilitatile terapeutice chirurgicale (operatie deschisa sau laparoscopica), si ca urmare, sper ca prin acest articol sa aduc un plus de lumina problemei.
Laparoscopia reprezinta patrunderea in cavitatea abdominala cu o camera video printr-o incizie mica si vizualizarea organelor interne.
Aceasta modalitate de abordare a revolutionat chirurgia abdominala si apoi pe cea toracica, creand posibilitatea realizarii operatiilor printr-un acces minim, fara incizii mari.
Foarte multi pacienti prefera abordul laparoscopic din motive estetice. Si este normal sa fie asa. Cine ar prefera o cicatrice mare in locul unor „zgarieturi”, de multe ori abia vizibile…?
Avantajele insa sunt mult mai mari…
As incepe prin a sublinia confortul postoperator. Este vorba de durerea incomparabil mai mica decat cea urmatoare unei operatii deschise. Ca urmare, pacientul se poate mobiliza la scurt timp dupa operatie. Reluarea activitatii intestinale normale face ca balonarea de dupa operatie sa fie minima sau inexistenta. Alimentatia poate fi reluata precoce si fara restrictii majore. Reluarea activitatilor cotidiene este mult grabita printr-o operatie laparoscopica.
Din punct de vedere al calitatii actului operator – posibilitatea de a vedea mai bine structuri fine din abdomen cu menajarea unora si sectionarea stricta a elementelor specifice fiecarei interventii face ca rezultatele operatiei sa fie mult imbunatatite.
Va puteti intreba daca exista si dezavantaje. Raspunsul este da, dar acestea, puse in balanta cu avantajele, reprezinta un minus foarte mic. Este vorba de imposibilitatea chirurgului de a-si folosi simtul tactil, de a palpa anumite structuri. Acest neajuns este compensat de posibilitatile actuale de a obtine date complexe despre leziunile organelor bolnave prin mijloace moderne de investigatie preoperatorie. Exista si anumite contraindicatii de abord laparoscopic. Precizez ca orice operatie laparoscopica se poate realiza doar sub anestezie generala. Contraindicatiile sunt legate de latura anestezica si se refera la anumite afectiuni (in general cardiace si respiratorii).
Desigur, operatia laparoscopica poate fi incununata de succes in mana unui chirurg experimentat.
Ce operatii putem face prin laparoscopie in mod curent?
– colecistectomia – este interventia cea mai frecventa, cu care, practic, debuteaza orice chirurg laparoscopist
– hernia inghinala; abordul laparoscopic aduce mari beneficii din punct de vedere al recuperarii postoperatorii si prin scaderea riscului de recidiva
– apendicectomia; abordul laparoscopic pentru apendicita acuta reprezinta gold standard la femeie, putand diferentia si trata cu aceeasi ocazie alte afectiuni (chist de ovar, hidrosalpinge, inflamatia trompelor uterine), iar la barbat permite recuperarea rapida, mai ales daca pacientul este supraponderal
– interventiile ginecologice (chistele de ovar, endometrioza, controlul permeabilitatii trompelor uterine la femeia infertila, histerectomia) sunt operatii care au toate avantajele laparoscopiei
– hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian sunt dificil de realizat deschis in comparatie cu abordul laparoscopic
– tratarea chirurgicala a varicocelului – permite vizualizarea venelor spermatice, disectia si izolarea lor de artera spermatica; riscul leziunilor colaterale este mult diminuat fata de abordul clasic
– cancerul de colon si rect, polipii colonici imposibil de extirpat prin colonoscopie, diverticuloza colonica – sunt afectiuni la care apordul laparoscopiei este substantial prin posibilitatea disectiei si extirparii ganglionilor, prin posibilitatea scutirii pacientului de incizii mari supuse la randul lor diferitelor complicatii (supuratie, hemoragie, eventratie etc)
Asadar, fara a avea tendinta de a diminua rolul si eficienta interventiilor clasice, de fiecare data cand voi fi intrebat si oridecateori pacientul poate suporta o interventie laparoscopica, o voi recomanda fara retinere!