Femeia gravida si herniile abdominale

Am ales acest subiect, dupa ce, in urma unui interviu realizat pe hotnews cu intrebari on-line la care am raspuns in direct, am constatat ca exista multe femei gravide care se confrunta cu aceasta problema.

Dupa cum am mentionat si cu alte ocazii, herniile abdominale se dezvolta prin puncte de rezistenta slaba ale peretelui abdominal. Astfel apar herniile inghinale, femurale, ombilicale etc.

Ce este particular la femeia gravida
In primul rand, intinderea peretelui abdominal, din ce in ce mai mult pe parcursul sarcinii, determina deschiderea si apoi largirea punctelor herniare.
Situatia este considerata normala mai ales la nivelul ombilicului, cea mai frecventa hernie dezvoltata in timpul sarcinii fiind hernia ombilicala.
De cele mai multe ori, dupa ce se produce nasterea, inelul ombilical al femeii revine la normal. Persistenta herniei ombilicale dupa nastere este o situatie patologica, anormala, care necesita tratament chirurgical.

Aparitia, in timpul sarcinii, a unei hernii inghinale sau femurale nu este o situatie normala, si nici reversibila dupa nastere. Asadar necesita un tratament chirurgical, deoarece hernia se poate complica prin strangularea continutului herniar.

De la inceput precizez ca hernia complicata prin incarcerare/strangulare reprezinta o urgenta chirurgicala!

In absenta acestor complicatii, atitudinea chirurgicala este diferita in functie de varsta sarcinii:

  • in primul si al doilea trimestru, hernia se poate opera doar pe cale deschisa, preferabil cu anestezie locala, pentru a evita administrarea drogurilor anestezice care pot fi toxice pentru fat.
  • cand sarcina se apropie de termen, atitudinea este de expectativa, de monitorizare a herniei. Preferabil este ca tratamentul chirurgical sa fie realizat dupa nastere, orice stres anestezic si chirurgical putand determina o nastere prematura.

In orice caz, o femeie gravida care prezinta o hernie abdominala are indicatie ABSOLUTA de nastere prin operatie cezariana, deoarece efortul muscular din travaliu poate duce la strangularea continutului herniar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.