Hernia

De ce am ales acest capitol?
Pentru ca afecteaza cca 15% din populatie; pentru ca multi dintre cei cu care am avut un contact pe aceasta tema (pacienti sau persoane apropiate) au ridicat o serie de probleme cu privire la tratamentul acestei afectiuni.

Tema herniilor abdominale a facut subiectul unui interviu la hotnews.

Cum si cand apare hernia ?
Imaginati-va cavitatea abdominala asemanatoare unui balon care, din loc in loc, are niste puncte cu rezistenta scazuta („puncte herniare”). Daca umflam balonul cu presiune, la nivelul punctelor slabe vor aparea niste umflaturi.
Acum revenim la cavitatea abdominala. Punctele herniare sunt situate la intrepatrunderea fibrelor musculoaponevrotice. Orice dezechilibru intre presiunea exercitata pe peretele abdominal si rezistenta acestuia (ganditi-va la balonul amintit…) va determina aparitia unei hernii  – o umflatura, o deformare a reliefului peretelui abdominal.

Cand creste presiunea exercitata pe peretele abdominal?
Orice incordare brusca a musculaturii abdominale (ridicarea unor greutati, accesele repetate de tuse, efortul de la defecatie – la persoanele ce sufera de constipatie, efortul de urinare – la barbatii cu afectiuni prostatice) determina cresterea presiunii intraabdominale, presiune ce se exercita pe peretele abdominal. Acestia sunt factorii favorizanti ai aparitiei herniei.
Totusi doar 3 din 20 oameni fac hernie. De ce? Pentru ca factorii favorizanti amintiti trebuie insotiti de factorii determinanti, si anume punctele cu rezistenta scazuta in arhitectura peretelui abdominal. Aceste puncte herniare sunt congenitale (in cea mai mare parte) sau dobandite (in urma curelor drastice de slabire, sau in urma „epuizarii” musculaturii supusa in mod repetat la solicitari mari.

Care este primul semn care sugereaza aparitia unei hernii?
Constatarea unei tumefactii (umflaturi), insotita sau nu de durere, sau senzatie de greutate, care dispare atunci cand stati culcat pe spate, cu abdomenul relaxat, sau prin apasare cu mana sugereaza diagnosticul de hernie.

De ce trebuie diagnosticata si tratata hernia?
Pentru precizarea diagnosticului este suficienta o examinare minutioasa din partea unui medic specialist. Investigatiile imagistice nu sunt necesare! In primul rand pentru ca diagnosticarea este la indemana unui chirurg atent, iar in al doilea rand, atat la ecografie cat si la tomografie computerizata sau RMN pacientul sta culcat pe spate, pozitie in care de obicei continutul herniei reintra in cavitatea abdominala.
Hernia in sine nu reprezinta o urgenta.
Tratamentul herniei este necesar pe de-o parte datorita faptului ca, in timp, isi mareste volumul si pe de alta parte datorita riscului de complicatii.
Vorbim de o hernie complicata, atunci cand nu se mai poate reintroduce in abdomen (hernie incarcerata) si mai ales cand devine dureroasa. Este posibil ca in sacul de hernie sa iasa un segment de intestin, care se poate incarcera si apoi strangula. Hernia strangulata reprezinta o urgenta chirurgicala. Fara operatie, viata pacientului este in pericol.

Cum se trateaza hernia?
Inca din antichitate s-a pus problema tratamentului herniei inghinale.
Evolutia abordarii acestei afectiuni este prezentata in imaginile de mai jos.

Tratamentul nechirurgical, ortopedic, consta in reintroducerea in abdomen a continutului herniei, care va fi mentinuta prin centuri/corsete rigide.

Aceasta metoda nu aduce vindecarea, fiind folosita in cazuri particulare in care pacientul prezinta contraindicatii anestezice si chirurgicale.
Asa cum am mentionat si cu ocazia unui interviu realizat la hotnews, singura modalitate de vindecare a herniei este tratamentul chirurgical.

Interventiile chirurgicale ” tisulare” constau in sutura peretelui abdominal la nivelul orificiului herniar largit. Datorita faptului ca prin apropierea marginilor acestui orificiu se creaza o tensiune in peretele muscular, care predispune la recidiva herniei, procedeul este folosit rar, in cazuri particulare.

Interventiile chirurgicale deschise, cu protezarea peretelui abdominal cu o plasa, reprezinta una din modalitatile cele mai folosite in tratamentul herniilor abdominale.
Prezinta avantajul rezolvarii fara tensiune a defectului parietal (orificiului herniar) cu scaderea ratei de recidiva la 4-5%.

Abordarea laparoscopica reprezinta modalitatea cea mai moderna de rezolvare a herniilor abdominale. Prezinta avantajul integrarii rapide a plasei in structurile peretelui abdominal, rata redusa de recidiva (3-4%) si disconfort minim postoperator.

 

 

 

 

 

 

Anestezia  poate fi locala, rahidiana sau generala pentru operatia clasica si doar anestezie generala pentru operatia laparoscopica.
Tipul de anestezie va fi stabilit cu ocazia consultatiei cu medicul anestezist.

Durerea postoperatorie este dependenta de tipul de abordare (fiind mult mai redusa dupa operatia laproscopica) dar si de abilitatile si experienta chirurgului (menajarea nervilor din regiune face ca, postoperator, pacientul sa nu aiba durere, amorteli, furnicaturi). In general nivelul durerii este redus, si cedeaza la medicamente analgezice uzuale.

Efortul fizic trebuie evitat in primele 3-4 saptamani dupa operatie.
Reluarea activitatilor obisnuite este recomandata la 5 -7 zile dupa operatie.

Ce tip de operatie recomand?
Fara a avea intentia de a micsora rolul si eficienta procedeului clasic, recomand operatia laparoscopica.
Argumentele sunt:
– durere redusa postoperator
– recuperare rapida
– estetic
– sanse extrem de mici de infectie a plagii postoperatorii

Pentru lamuriri suplimentare, contactati-ma pe mail dr.victor.radu@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.