Abordul laparoscopic este cunoscut si sub denumirea „abord minim invaziv” – termen impropriu deoarece amploarea actului chirurgical este aceeasi ca si in operatia deschisa, diferenta fiind limitata la modalitatea de acces: deschis sau laparoscopic.
Tocmai de aceea s-a revizuit denumirea de „abord minim invaziv” termenul fiind inlocuit cu „minimal acces surgery”.
Si fiindca vorbim de chirurgia prin acces minim, tehnica laparoscopica a devenit mai rafinata, in loc de 3, 4, sau mai multe incizii pentru introducerea trocarelor, putem face o singura mini-incizie (Laparo-Endoscopic-Single Site – Surgery : LESS) prin care introducem un singur trocar.
Cu ajutorul unor instrumente speciale se pot realiza numeroase si variate interventii chirurgicale prin LESS, principalul avantaj fata de laparoscopia clasica fiind rezultatul cosmetic.
Ieri am efectuat o operatie laparoscopica LESS pentru hernie inghinala.
Noutatatea procedeului pe care l-am ales – premiera in Romania – consta in faptul ca operatia s-a realizat total extraperitoneal (TEP). Avantajul fata de abordarea trans-abdomino-preperitoneala (TAPP) consta in aceea ca operatia se poate realiza cu instrumente clasice de laparoscopie, nefiind necesara incizia si apoi sutura peritoneului.
Desigur principiile raman aceleasi: disectie larga a spatiului preperitoneal, protezare cu plasa de dimensiuni 15/10 cm, fixarea plasei (in opinia mea – absolut necesara!).
_____________________________________________________________
Cazurile ce pot fi operate astfel trebuie insa atent selectionate; o hernie de mari dimensiuni poate pune probleme serioase de disectie in abordarea laparosccopica si cu atat mai mult in LESS.