Buna ziua!
M-am decis asupra acestei teme dupa ce, recent, am operat o buna prietena…
Discutand despre operatie, am realizat ca nivelul de informatie in privinta abordarii acestei patologii este destul de redus. Mai precis, se stie destul de putin despre posibilitatile minim invazive pe care le avem la dispozitie pentru tratarea chirurgicala a uterului fibromatos, a chistelor ovariene, afectiunilor trompelor uterine etc.
Am inceput sa practic histerectomia pe cale laparoscopica dupa ce am absolvit un curs de chirurgie laparoscopica ginecologica avansata sub indrumarea unui renumit profesor – Arnaud Wattiez, in cel mai prestigios centru de training in laparoscopie din Europa – IRCAD, Strasbourg.
De altfel, „…in zilele noastre histerectomia este, dupa operatia cezariana, cea mai comuna interventie chirurgicala realizata la femeia fertila. Histerectomia laparoscopica, ramane o interventie sigura si de rutina ce ar trebui sa fie in arsenalul terapeutic al fiecarui chirurg ginecolog” – A. Wattiez
Dar, sa intru in subiect.
Cel mai frecvent, histerectomia laproscopica cu sau fara extirparea anexelor uterului (trompe uterine si ovare) este indicata in cazul fibromului uterin si in cazul leziunilor degenerative premaligne.
Timpii operatori sunt aceeasi ca si in operatia deschisa: ligatura si sectionarea arterelor uterine si ovariene, sectionarea/desprinderea uterului de vagin si extirparea acesuia prin vagin in cazul abordului laparoscopic.
Va puteti intreba, fireste, daca operatia e la fel, atunci de ce as opta pentru abordul laparoscopic?
Ceva – esential – difera! Abordul laparoscopic este numit si minim invaziv si pe buna dreptate!
Faptul ca operam la nivelul organelor interne fara „taietura”, deci fara sa deschidem larg abdomenul, practicand doar 4 mici incizii (doua de 1cm si doua de jumatate de cm), faptul ca avem posibilitatea ca prin telescopul si camera video sa inspectam cu atentie intraga cavitate abdominala si sa vedem structuri fine fara sa trebuiasca sa aplicam tractiune sau compresiune pe organe justifica pe deplin denumirea de operatie minim invaziva.
Reducerea durerii postoperatorii, posibilitatea mobilizarii precoce, a reluarii alimentatiei dar mai ales reluarea rapida a activitatilor curente sunt principalele avantaje ale metodei.
De asemenea riscul complicatiilor postoperatorii este mult mai mic; efortul fizic este permis la o saptamana fara teama aparitiei unei eventratii. Riscul supuratiei plagilor este aproape absent.
Asadar, dupa ce diagnosticul este precizat, dupa ce ecografia abdominala si/sau vaginala impreuna cu analizele de sange au fost vazute de medicul curant, dupa ce ati avut o consultatie la medicul anestezist (anestezia generala este singura posibila pentru realizarea unei histerectomii laparoscopice), urmeaza programarea la operatie.
Pentru prevenirea complicatiilor tromboembolice este necesara administrarea unui medicament anticoagulant in ziua dinaintea operatiei.