Tratament hernie
Hernia ombilicala
1. Ce este hernia ombilicala?
Exteriorizarea sub tegument a unui organ intraabdominal prin orificiul ombilical (largit) defineste hernia ombilicala.
2. Cine poate fi afectat de hernie ombilicala?
Hernia ombilicala apare la orice varsta: de la copilul mic pana la adultul varstnic.
3. Care sunt cauzele aparitiei herniei ombilicale?
Ca in cazul oricarei hernii, hernia ombilicala apare ca urmare a unui dezechilibru de forte: forta cu care presiunea intraabdominala apasa asupra peretelui abdominal versus rezistenta peretelui abdominal. Acest dezechilibru caracteristic anumitor situatii patologice (sarcini multiple, constipatie, obezitate, tuse cronica, scadere masiva in greutate, ciroza hepatica, ascita etc) se suprapune totdeauna peste factorul congenital (predispozitie congenitala).
4. Care sunt simptomele herniei ombilicale?
Hernia ombilicala se manifesta prin modificarea reliefului peretelui abdominal la nivelul regiunii ombilicale, in sensul aparitiei unei umflaturi care creste la efort, tuse, screamat etc.
Initial umflatura nu este dureroasa si se poate reduce atunci cand este presata cu mana, daca pacientul sta intins pe spate, cu abdomenul relaxat.
Cu timpul hernia devine dureroasa si se reduce tot mai greu.
5. Care sunt complicatiile herniei ombilicale?
Ca si in cazul altor hernii, complicatiile herniei ombilicale sunt reprezentate de incarcerare (blocarea organului herniat) si ulterior strangulare – situatie in care este afectata viabilitatea organului herniat.
6. Cand trebuie sa va prezentati la medic?
Indiferent daca pacientul este copil sau adult, nu trebuie asteptata aparitia unei complicatii pentru a ajunge la medic.
Atunci cand observati modificarea conturului ombilicului (tumefactia acestuia) trebuie sa va prezentati la medic. In situatia in care exista si disconfort local sau durere, asociata sau nu cu absenta tranzitului intestinal situatia reflecta aparitia unei complicatii: incarcerare su chiar strangulare. Deja ne gasim in fata unei situatii de urgenta!
7. Cum se trateaza hernia ombilicala?
Cu exceptia herniei ombilicale necomplicate la copilul mic, pana la 2 ani, in toate celelalte situatii hernia ombilicala trebuie tratata datorita riscului de complicatii. Tratamentul este exclusiv chirurgical.
8. In ce consta operatia de hernie ombilicala?
La copil, hernia ombilicala se opereaza fara a se practica ranforsarea peretelui abdominal cu plasa.
La adult, protezarea peretelui abdominal cu plasa in tratamentul chirurgical al herniei este o necesitate.
In principiu, ne putem imagina abdomenul unui pacient cu hernie similar cu un vas plin cu apa prezentand o fisura intr-un perete:
Tratamentul consta in protezarea peretelui afectat cu o plasa de intarire, care, conform principiilor fizice, trebuie montata in calea fortei destabilizatoare, deci pe fata interna a „vasului”.
9. Care este procedeul de reparare a herniei ombilicale?
Principiul procedeului este inchiderea defectului heriar si plasarea unei plase inapoia muschilor drepti abdominali. Recuperarea cea mai rapida se realizeaza dupa operatia laparoscopica.
10. Este necesara sacrificarea ombilicului (excizia buricului) in acest tip de operatie?
Nu! Ombilicul nu va fi afectat decat in sens pozitiv; rezultatul estetic este excellent.
Recuperarea postoperatorie este rapida, pacientul putandu-si realua activitatile obisnuite din ziua 1 postoperator.