Chirurgia peretelui abdominal – o noua supraspecializare / „Abdominal Wall Surgery” – AWS

Despre noua specialitate chirurgicala: “Chirurgia Peretelui Abdominal” – “Abdominal Wall Surgery” (AWS)

Motto:
“CE POATE UN OM, POATE ORICE OM”

Zilele trecute a avut loc la Sinaia Congresul National de Chirurgie. Eveniment important si mult asteptat de chirurgi, mai ales dupa 3 ani de restrictii datorate pandemiei.

Am avut onoarea sa organizez sesiunea de “Hernii” din cadrul congresului, sesiune care a fost un real success, fiind urmarita cu interes de o sala arhiplina de colegi chirurgi.

Au fost prezentate teme de actualitate, unele extrem de novatoare.

Printre acestea am avut placerea sa impartasesc din experienta mea si am prezentat cea mai moderna tehnica chirurgicala de reconstructie a peretelui abdominal eTEP/eTEP-TAR. Este un procedeu pe care l-am “importat” in Europa (si implicit in Romania) la scurt timp dupa publicarea lui in SUA de catre prietenul meu Igor Belyansky.

Comentariile ce au urmat sesiunii de prezentari au pus in evidenta o temere reala a colegilor care au incercat aceasta tehnica, dar si a celor care si-ar dori sa o includa in practica lor: “este acest procedeu complex si laborios reproductibil?”

Raspunsul meu este urmatorul: avem de-a face cu un tip de operatie complicata si delicata, care poate fi realizata doar dupa un antrenament sustinut asociat unor cunostinte temeinice de anatomie chirurgicala a peretelui abdominal si anumitor abilitati de a efectua laparoscopic manevre extrem de fine in spatii inguste. Ma refer la disectii intre planurile musculare etajate, identificand si menajand nervi si alte structuri nobile.

Toate aceste considerente conduc la concluzia ca pentru tratarea patologiei peretelui abdominal este nevoie de un chirurg supraspecializat. Nu este suficient sa fii chirurg generalist (oricat de performant ai fi in chirurgia colonului, sau pancreasului sau a sanului etc!) pentru a putea realiza cu acuratete aceste procedee chirurgicale. Necesita timp de studiu, antrenament, precum si o cazuistica importanta, care nu poate fi acumulata daca iti aloci timpul profesional mai multor patologii chirurgicale.

Tocmai de aceea in 2021 s-a decis la nivel european infiintarea unei noi specialitati: Chirurgia Peretelui Abdominal – AWS (Abdominal Wall Surgery), care imbina principiile chirurgiei abdominale cu cele ale chirurgiei plastice reconstructive; primul examen de acreditare a fost organizat de EHS (Societatea Europeana de Hernie) impreuna cu UEMS (Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti) anul trecut.

Pe baza experientei profesionale in acest domeniu, alaturi de alti 16 colegi din Europa, am primit diploma de onoare in noua specialitate si am constituit comisia de examinare.

A fost un examen serios, dificil, la care s-au inscris in jur de 15 chirurgi din Europa (din pacate niciunul din Romania)  care a trebuit sa faca fata celor 100 de intrebari “grila” (parte eliminatorie a examenului) si celor 6 cazuri clinice, reprezentative pentru principalele capitolele ale acestei specialitati.

Am simtit nevoia sa fac toate aceste precizari ca sa vin in intampinarea colegilor chirurgi din Romania dornici sa isi dedice activitatea chirurgiei parietale si sa ii indemn sa se inscrie la examenul de acreditare care va avea loc in octombrie la Manchester, in pre-ziua congresului societatii europene de hernie

In acelasi timp, colegilor romani le stau la dispozitie in centrul de chirurgie a peretelui abdominal pe care l-am infiintat la Medlife si care a ajuns o borna kilometrica pentru aceste tehnici chirurgicale avansate de reconstructie a peretelui abdominal.

Aproape lunar, chirurgi din toata lumea (Norvegia, Suedia, Finlanda, Belgia, Danemarca, Germania, UK, Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Croatia, Slovenia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Israel) dedicati reconstructiei de perete abdominal vin in sala de operatie sa asiste si sa invete aceste procedee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.