Linia alba – linia mediana a peretelui abdominal anterior, reprezinta o zona herniara importanta prin frecventa herniilor ce se dezvolta prin punctele slabe ale acesteia.
Este vorba in primul rand de hernia ombilicala si apoi de cele supraombilicale grupate sub titlul hernia epigastrica.
Hernia ombilicala este adesea congenitala. Aparuta la copilul mic se rezolva de multe ori odata cu dezvoltarea musculaturii peretelui abdominal. Persistenta inelului ombilical largit si deci si a herniei peste varsta de 3-4 ani necesita rezolvare chirurgicala in serviciul de chirurgie pediatrica.
La femeie apare adesea in timpul sarcinii. Intinderea peretelui abdominal in perioada de graviditate largeste inelul ombilical fapt ce determina aparitia unei hernii ombilicale, care de cele mai multe ori se rezolva spontan dupa nastere. Persistenta herniei necesita rezolvare chirurgicala.
La barbat, sau la femeie inafara cauzei mai sus mentionate, hernia ombilicala, la fel ca si cea epigastrica, apare frecvent la persoanele obeze, la tusitorii cronici, la persoane constipate sau cu adenom de prostata, la cei ce efectueaza efort fizic intens.
Pe scurt este vorba de cresterea presiunii intraabdominale exercitata pe un perete muscular a carui rezistenta e diminuata.
Odata aparuta hernia, ea trebuie tratata, singurul tratament fiind chirurgical – deschis sau laparoscopic.
Cand si de ce trebuie operata hernia?
Hernia in sine nu reprezinta o urgenta; ea poate deveni o urgenta in situatia – imprevizibila – in care continutul herniei (mai ales daca e vorba de intestin!) se blocheaza, se incarcereaza si se stranguleaza. In aceasta situatie vorbim de o urgenta chirurgicala.
Dupa cum am spus, exista doua modalitati de rezolvare:
1- abordul deschis
2- abordul laparoscopic
Ce au in comun cele doua procedee?
Rezolvarea herniilor ventrale se face prin acoperirea orificiului herniar cu o proteza, o plasa, asemenea unui petec, respectand principiul -fundamental astazi- de a repara peretele abdominal fara tensiune.
In abordarea clasica, se realizeaza o incizie de cca 2-3 cm deasupra si dedesubtul ombilicului; se patrunde in stratul musculo-aponevrotic al celor doi muschi drepti abdominali; dupa reducerea sacului de hernie, se coase aponevroza posterioara a tecii muschiului drept abdominal; se monteaza plasa (proteza) de polipropilena inapoia muschilor si apoi se coase aponevroza anterioara a tecii dreptilor abdominali.
Se realizeaza astfel un montaj in „sandvis”, in care plasa joaca rolul important de structura de rezistenta.
Invadarea ochiurilor plasei de catre tesutul cicatricial realizeaza o cimentare solida a
acesteia in peretele muscular.
Dupa operatie este indicata mobilizarea precoce.
Recuperarea este destul de rapida, permitandu-se reluarea activitatii casnice dupa 3-4 zile si a serviciului dupa cca o saptamana. Efortul fizic este permis la o luna de la operatie.
Abordul laparoscopic reprezinta modalitatea cea mai moderna de tratament, fiind minim invaziva si avand o serie de avantaje pe care le voi aminti mai tarziu.
Cateva cuvinte despre operatia laparoscopica pentru hernia ombilicala.
In primul rand este de subliniat faptul ca nu se sectioneaza peretele abdominal pe linia mediana, ci se fac 3 mici incizii in flancul stang al abdomenului.
Chiar daca lungimile celor trei mini-incizii insumate dau o lungime egala cu incizia (unica) practicata in abordarea deschisa, situatia nu este similara, deoarece tensiunea ce apare in sutura unei plagi mai lungi este mai mare decat tensiunea ce apare la nivelul fiecareia dintre cele trei plagi; consecinta este riscul diminuat de recidiva a herniei si gradul sporit de confort postoperator prin diminuarea durerii in cazul operatiei laparoscopice.
Mai departe, operatia respecta aceeasi timpi operatori: disectia si reducerea sacului de hernie si protezarea peretelui abdominal cu plasa.
Diferenta consta in modalitatea de lucru si mai ales in acoperirea cu plasa a defectului herniar. Se foloseste o plasa speciala, care permite contactul direct cu organele intraabdominale, maniera de fixare fiind una care asigura o structura deosebit de solida a peretelui abdominal.
In aces mod, scade rata de recidiva, iar reluarea efortului fizic este permisa dupa cca 3 saptamani.
Importanta este si reducerea durerii si a disconfortului postoperator, acestea permitand mobilizarea precoce si favorizand recuperarea rapida.
Pentru rezolvarea laparoscopica a herniei ombilicale este necesara anestezia generala.
Reluarea alimentatiei este permisa inca din ziua operatiei, iar externarea se face in prima zi postoperator.