Tubul de dren

Tubul de dren  – o necesitate pentru orice interventie chirurgicala?
Am primit recent o intrebare pe forumul Medlive (Hotnews) referitoare la cazul unei paciente care a avut o complicatie hemoragica postoperatorie si „nu a avut tub de dren”. Dupa ce am raspuns punctual acestei intrebari, mi-am dat seama ca pacientii sunt prea putin informati cu privire la anumite detalii ale operatiei ce urmeza sa o sufere, inclusiv la…tubul de dren.

In urma cu jumatate de an, am urmat un curs de chirurgie digestiva in Elvetia, Davos, care, intre altele, a avut ca scop realizarea unui ghid european de practica chirurgicala. Acest ghid cuprinde un capitol despre plasarea sau nu a unui tub de dren intraabdominal la finalul interventiei. Mentionez ca toate concluziile au fost desprinse pe baza unor studii ce au urmarit loturi de mii sau zeci de mii de pacienti.
Pana nu demult, tubul de dren era considerat „un ochi de paza”.
S-a constatat statistic ca sensibilitatea drenajului abdominal este de doar 5%. Asta inseamna ca in 95% din cazuri pot exista colectii lichidiene intraabdominale care sa nu se exteriorizeze prin tubul de dren.

Intre alte dezavantaje ale drenajului abdominal, mentionez:
1. durere postoperatorie accentuata
2. reluarea intarziata a tranzitului intestinal
3. risc crescut de infectie
4. perturbarea echilibrului presional intre cavitatea abdominala si cavitatea toracica, cu rasunet in mecanica respiratiei.

In ce priveste hemoragia postoperatorie, il citez pe unul dintre profesorii al carui cursant am fost, Prof. Dr. Arnaud Wattiez: „tubul de dren nu face hemostaza!”.
Ce inseamna aceasta?
Chirurgul trebuie sa finalizeze operatia cu o hemostaza perfecta. Acuratetea si rigurozitatea trebuie sa primeze vitezei …
Rapiditatea cu care opereaza un chirurg creste cu experienta acestuia, dar nu trebuie sa fie un prim deziderat.
Cand, totusi, exista o incertitudine cu privire la acuratetea hemostazei, prof. Wattiez propune plasarea unui tub de dren, care va fi evaluat la 3 ore de la operatie: daca drenajul este sanghinolent – se reintervine chirurgical pentru hemostaza; daca nu, se suprima tubul de dren.

Deci lucrurile sunt clare si stabilite pe criterii statistice realizate pe loturi reprezentative de pacienti.
Si totusi, nu se mai practica folosirea tubului de dren?
Ba da! Orice colectie lichidiana (abces, fistule digestive etc) se dreneaza.
De asemenea, in chirurgia esofagului, a joctiunii eso-gastrice si chirurgia rectului se plaseaza drenaj peritoneal.
In rest, conform ghidurilor europene, NU este recomandata plasarea tubului de dren intraabdominal.

ESTE NECESAR TUBUL DE DREN?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.