Colecistita litiazica

Ce este colecistita litiazica
Litiaza veziculara reprezinta prezenta calculilor (pietre) in colecist.
Cca 25% din populatia generala prezinta aceasta afectiune, care uneori este total asimptomatica, fiind descoperita intamplator, cu ocazia unui control ecografic abdominal.
De cele mai multe ori insa, colecistita litiazica se face simtita prin durere in etajul abdominal superior, greata, gust amar, simptome declansate si accentuate de alimente bogate in grasimi.

Care sunt riscurile si complicatiile posibile
Colecistul se contracta dupa fiecare masa, determinand varsarea bilei acumulate in intestin pentru digestia grasimilor.
In situatia prezentei calculilor in colecist, contractia acestuia ii poate impinge spre sau in calea biliara.
Apar colici violente, greata si varsaturi, febra – semne sugestive pentru colecistita acuta. Instalarea icterului dupa o astfel de colica semnaleaza migrarea calculilor in calea biliara principala.

Cum si cand tratam colecistita litiazica
Prima etapa de tratament este dieta. Din regimul alimentar trebuie eliminate alimentele care pot cauza colicile biliare: grasimi, ciocolata, oua, prajeli etc
Tratamentul medical urmareste ameliorarea simptomatologiei, fara a putea aduce vindecarea definitiva a pacientului.
Tratamentul chirurgical –  colecistectomia laparoscopica – este singurul tratament capabil sa aduca vindecarea si sa scoata pacientul din zona de risc.
Desi greu de acceptat ideea unei interventii chirurgicale in absenta oricarui disconfort, tratamentul chirurgical este indicat odata ce diagnosticul de litiaza veziculara (colecistita litiazica) este precizat.

In ce consta operatia
Scopul interventiei chirurgicale este inlaturarea colecistului litiazic. Aceasta se va realiza printr-o operatie laparoscopica. Urmariti aici operatia de colecistectomie laparoscopica pentru colecistita acuta litiazica – hidrops vezicular
Avantajele operatiei laparoscopice sunt multiple:
– nu se mai realizeaza sectionarea (incizia) peretelui abdominal, instrumentele fiind introduse in abdomen prin mini incizii de
0,5-1 cm
– durerea postoperatorie este minima
– recuperarea postoperatorie este rapida, permitand externarea in prima zi dupa operatie
– activitatile obisnuite pot fi reluate inca din primele zile dupa operatie

Indicatiile postoperatorii
Regimul alimentar: dupa reluarea functiilor intestinale (prima zi postoperator) nu exista restrictii alimentare. Este recomandat ca pana la aparitia primului scaun sa fie evitate alimentele care produc balonare (varza, mazare, fasole).
Efortul fizic intens trebuie evitat una-doua saptamani.

Pentru lamuriri suplimentare, contactati-ma pe mail dr.victor.radu@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.