Chirurgia eventratiilor a pasit intr-o alta era. Vorbim despre reconstructia peretelui abdominal.
Astazi ne gandim, mai mult decat in trecut, la recuperarea integrala si la calitatea vietii pacientului. Recidiva herniei precum si recuperarea partiala dupa operatie, au dus la aparitia unor tehnici chirurgicale delicate care vizeaza refacerea continuitatii peretelui abdominal dar mai ales redarea functionalitatii sale.
Conceptul de partener chirurg-pacient este un concept nou!
Pacientul are asteptari (pe buna dreptate!) dar trebuie spus ca are si obligatii pentru realizarea asteptarilor sale.
Altfel spus, rigurozitatea actului chirurgical trebuie insotita participarea activa a pacientului pentru a crea conditii de succes in reconstructia peretelui abdominal.
Cand explic pacientilor mei procedura chirurgicala pe care o propun, precum si asteptarile evolutiei postoperatorii, discutam si despre riscuri.
Pentru a diminua riscurile si respectiv a creste rata de succes, pacientul trebuie sa isi „optimizeze conditia biologica”. Aceasta se poate face prin renuntarea la fumat minim 30 de zile inaintea operatiei (fumatul unei tigari reduce fluxul de sange in peretele abdominal cu 30%!!!) si prin efortul de a reduce excesul de greutate (acolo unde este cazul).
In centrele dedicate chirurgiei herniilor abdominale, exista o colaborare stransa cu centrele de chirurgie bariatrica, unde pacientii supraponderali sau obezi sunt ajutati sau operati cu scopul (intre altele) de a imbunatatii conditiile de succes ale unei reconstructii de perete abdominal.
Sunt bucuros ca am o relatie de colaborare cu un astfel de centru de bariatrie, pe care l-as caracteriza prin trei cuvinte: eficienta, profesionalism, seriozitate. Este vorba de Dr. Viorel Dejeu ( doctordejeu.ro ), care de aproape jumatate de an isi desfasoara activitatea si Bucuresti in spitalul Medlife – Life Memorial Hospital.