Tehnici chirurgicale noi prezentate la Congresul European de hernie, edinburgh

Tratament hernie

Congresul european de hernie – Tehnici chirurgicale

Forul de referinta in chirurgia peretelui abdominal
CONGRESUL SOCIETATII EUROPENE DE HERNIOLOGIE

Participarea la un astfel de Congres are 2 scopuri importante: 1) aflarea noutatilor in domeniu: tehnici chirurgicale, materiale chirurgicale noi sau confirmarea unora aflate in studiu si 2) evaluarea personala – din punct de vedere profesional.

In ce ma priveste, am avut bucuria de a primi confirmarea tehnicilor chirurgicale pe care le practic si pe care le-am invatat de la mentorul meu in herniologie – dr. Jan Kukleta

Dr. Jan Kukleta
Tehnici chirurgicale noi prezentate la CONGRESUL EUROPEN de hernie
Dr. Jan Kukleta
Tehnici chirurgicale noi prezentate la CONGRESUL EUROPEAN de hernie

Abordul laparoscopic al herniei inghinale se face preponderent prin tehnica TAPP (trans-abdomin-preperitoenal).
Avantajele acestei tehnici, pe care o practic si eu, sunt multiple:
– posibilitatea explorarii laparoscopice a intregii cavitati abdominale; in acest fel poate fi evidentiata o hernie inghinala pe partea opusa (in cca 10% din cazuri) dar pot fi evidentiate si alte afectiuni (asa cum am prezentat la Congresul National de Chirurgie 2013 Timisoara – cand am prezentat cazul unei paciente cu tumora ovariana de mici dimensiuni depistata cu ocazia interventiei laparoscopice pentru hernie)

– spatiul larg de lucru asigura posibilitatea unor gesturi chirurgicale sigure, cu risc minim de lezare a structurilor vecine

– posibilitatea de a acoperi cu o plasa de mari diensiuni toate orificiile herniare existente (sau potential existente!)

Fixarea plasei cu adeziv in operatia laparoscopica pentru hernie inghinala tinde sa devina gold standard;
fixarea plasei cu agrafe (resorbabie sau de titan) prezinta riscul lezarii fileteor nervoase din peretele abdominal, cu disconfort accentuat consecutiv.

In tratamentul herniilor ventrale (eventratie, hernie ombilicala, hernie epigastrica) inchiderea defectului prin sutura marginilor orificiului herniar a devenit conditie esentiala.

Asadar, inca o confirmare a faptului ca ofer pacientilor mei cele mai moderne tehnici si tehnologii in tratarea herniilor abdominale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.